Gerzson
-3 °C
2 °C

Ötször üt a gyengédebb defibrillátor

2011.07.14. 15:44
Egy új technika csökkentheti az áramütés erősségét, amelyet az elektromos instabilitás okozta szívleálláskor a megfelelő ritmus helyreállítására alkalmazni kell.

A defibrillátorral való elektromos sokkoláskor károsodhatnak a szív szövetei és erős fájdalmat is okozhat az ütés, ezért a szakemberek már egy ideje keresik az életmentő beavatkozás szelídebb módját. Egy kutyákon tesztelt technika most azt mutatja, hogy a szív ritmuszavara öt kisebb ütésből álló sorozattal is helyreállítható egy nagy ütés helyett: az alkalmazott energia eközben 84 százalékkal csökkenthető.

Villámszóró

Az 1950-es évek óta szokványosan használt defibrillátorok körülbelül 1000 voltos elektromossággal működnek. A mellkason a szívtájékra mért áramütés hatására a szerv valamennyi sejtje depolarizálódik, és az egész rendszer visszatér nyugalmi állapotába. A beültetett defibrillátoroknál körülbelül 350 voltos elektromos feszültséget alkalmaznak, ám még ez is igen fájdalmas lehet a páciens számára - mondta el Flavio Fenton fizikus, a New York-i Cornell Egyetem munkatársa, aki részt vett a munkában.

A göttingeni Max-Planck Intézet kutatói új technikájukat arra alapozták, hogy a szív szövetei heterogén természetűek: izom, vér, erek és zsírszövetek is találhatók benne. Ez a heterogenitás befolyásolja, hogy az elektromos ütéskor milyen erősségű áram, milyen irányban halad át a szíven. Elképzelésüket kutyaszívből vett mintákon ellenőrizték, melyeket megfestve követték nyomon a keltett elektromos hullámokat.

A későbbiekben élő kutyákon is eredményesen próbálták ki a módszert.
Úgy találták, hogy a szívben lévő erek hálózata, annak alakja meghatározta, hogy az elektromos áram milyen térbeli mintázatban halad. A jelenséget a kutatók szerint felhasználhatják arra, hogy "virtuális elektródákat" hozzanak létre a szívben, melyek megsokszorozzák a szöveteken alkalmazott feszültséget.