Paulina
20 °C
35 °C

A Google átírja a memóriát

2011.07.15. 16:25

Érdekes kutatást végeztek a Columbia Egyetemen, a memóriát kutatták és a Google erre gyakorolt hatását. Több kísérletet végeztek és azt találták, hogy a keresők miatt máshogyan kezd működni az emlékezetünk. Ahelyett, hogy emlékeznénk a tényekre, arra emlékezünk, hol tudjuk megtalálni a kívánt információt.

Az első részben a kutatásban résztvevőket arra kérték, hogy válaszoljanak néhány hétköznapi, de nehezebb kérdésre. A résztvevők válaszideje sokkal rövidebb volt akkor, amikor a Google és a Yahoo szavak arra engedtek következtetni, hogy a válaszoknál a keresőket is felhasználták.

A következő szakaszban a kérdéseket állításokként fogalmazták meg. Egy részüknél azt mondták nekik, hogy a későbbiekben újra megtalálhatják az állításokat, más részüknél nem állítottak ilyet. Az előbbiekre sokkal nehezebben emlékeztek a kutatás résztvevői.

A harmadik részben szintén ugyanazokat az állításokat kapták meg, de egy részüket elmentették egy bizonyos mappába, más részüket törölték. A résztvevők sokkal jobban emlékeztek azokra az állításokra, melyeket töröltek, mint a többire. Egy másik érdekes fejlemény, hogy sokkal jobban emlékeztek, hogy melyik mappában keressék az állítást, mint magára az állításra.

A kutatás eredményeit még mindig nem dolgozták fel teljesen, de a fentiekből is látni, hogy átalakulóban van az emlékezés, mármint az, hogy mit tartunk fontosnak.