Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Őskrokodilra bukkantak Texasban

2011.07.15. 10:49
megkövesedett maradványai kerültek elő Texasban,

Hosszú pofájú krokodilok, a Terminonaris neméhez tartozó ősi krokodil csontjait fedezték fel Texasban, a Dallas melletti Lewisville-tóban. Legközelebbi ma élő rokona a gangeszi gaviál (Gavialis gangeticus).

Ez a hetedik, egyben a legidősebb ismert Terminonaris-fosszília. A legfiatalabb egy kansasi egyed, amely mindössze 91 millió éves; tártak még fel 93 millió éves fosszíliákat Kanadában és Montana államban. Az egyetlen európai hosszú pofájú Terminonaris őskrokodil-lelet Németországban került elő és 94 millió éves.

A krokodilnak csupán a 62 centiméteres orra került elő, ebből a tudósok arra következtettek, hogy fejének hossza elérhette az 1 métert. Testhossza 6-7,5 méteres lehetett, súlya pedig egy tonna. Vagyis nagyjából akkora volt, mint a gangeszi gaviál.

A texasi Terminonaris a Niobrara-tengerben élt, amely a középső és a késő kréta időszak idején kettéosztotta az észak-amerikai kontinenst. Nagy valószínűséggel a partközeli sekély, meleg vizeket kedvelte, ahol elsősorban halakkal táplálkozott. Modernkori rokonaihoz hasonlóan azonban bármit felfalt, amit zsákmányul ejtett, legyen az apró emlős vagy akár kis dinoszaurusz.

A jó állapotban megőrződött fosszília semmit sem árul el arról, hogy mi okozta az őskrokodil vesztét. Nagy valószínűséggel a vízben érte a halál, vagy teteme bemosódott a tengerbe, és igen hamar betemette a fenéküledék.