Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Régi indián kenut találtak Alaszkában

2011.07.15. 10:48

Cédrustörzsből kivájt indián kenura bukkantak egy alaszkai tőzeglápban. Az előzetes vizsgálatok szerint a fát ősi kéziszerszámokkal vágták ki, nem pedig az európaiak által meghonosított fűrésszel. Az eszközhasználatból, valamint a helyszínen növő fák életkorából a kutatók arra következtetnek, hogy a kenu körülbelül ötszáz éves lehet.

Rosita Worl antropológus, az amerikai indián kultúra megőrzésére specializálódott Sealaska Örökségvédelmi Intézet elnöke szerint mindössze egyetlen másik kenu került elő Délkelet-Alaszka erdőségeiben.

"Régi darabról van szó, amely valószínűleg régebbi, mint a múzeumokban őrzött többi kenu. A leletnek köszönhetően megvizsgálhatjuk, hogy mennyiben különbözik napjaink kenukészítési technikája az őseinkétől" - mondta Rosita Worl.

A kenu csaknem elkészült, mindössze a fa gőzölése maradt hátra, amellyel a vízi alkalmatosság elnyerte volna végső alakját, az indiánok azonban az erdőben hagyták, és sohasem tértek vissza a helyszínre. Az antropológus szerint valószínűleg valamilyen járvány törhetett ki a falujukban.

"Értékes eszközről van szó, hiszen óriási munka kivájni egy fatörzset kizárólag kézi eszközökkel. Miért hagyták magára a kenut? Egyetlen dologra tudok gondolni, hogy valamilyen betegség ütötte fel a fejét a településen" - fogalmazott Rosita Worl.

Az antropológus közlése szerint a kenu egyelőre a helyszínen marad, még a vízi alkalmatosságot beborító vastag tőzegréteget sem távolítják el, míg el nem dől, hogy mit kezdjenek a lelettel és a helyszínnel. Rosita Worl reményei szerint elkészülhet a kenu hasonmása, hogy a modern csónakkészítők tanulmányozhassák a régi módszereket.