Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Retinavizsgálattal korai stádiumban kimutatható az Alzheimer-kór

2011.07.18. 10:03
Az Alzheimer-kór kockázatától szenvedők körében kétszer gyakoribbak az esések, és a betegség retinavizsgálat során is megállapítható - közölték kutatók a Párizsban tartott nemzetközi Alzheimer-konferencián. A kutatások betegségnek az emlékezetvesztés előtti állapotában való szélesebb körű felismerésére irányultak, amikor a gyógyszeres kezelésnek nagyobbak lehetnek az esélyei.

Rendszerint agyi CT-t vagy gerincfolyadék-vizsgálatot alkalmaznak az Alzheimer-kórral kapcsolatos változások megállapítására. Ezek a vizsgálatok költségesek, széles körben való alkalmazásuk nem praktikus, rutinvizsgálatként egyiket sem végzik. A kutatók így olyan módszereket keresnek, amelyek révén bebizonyítható a betegség megléte a tünetek megjelenése előtt.

Suzan Stark, a St. Louis-i Washington Egyetem kutatója azt vizsgálta, hogy vajon a gyakori elesés nem lehet-e az Alzheimer-kór egyik korai tünete. Csapata 125 embert vizsgált meg, akik átesetek az agyi CT-n és a gerincfolyadék-vizsgálaton. Minden résztvevő naplót vezetett arról, hogy egy nyolchónapos időszak alatt hányszor esett el. A kutatók azt találták, hogy azok, akiknek a CT-je alapján megállapítható volt az Alzheimer-kór előtti állapot, kétszer gyakrabban estek el, mint azok, akiknél nem mutatott ki elváltozást a vizsgálat.

Egy másik tanulmányban Shaun Frost, az ausztráliai nemzeti kutatási intézet, a Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutató Szervezet kutatója azt vizsgálta, vajon az agyműködéssel szoros összefüggésben álló recehártya vagy más néven retina elváltozásai révén diagnosztizálható-e korai stádiumában az Alzheimer-kór. Sokkal könnyebb számunkra a retinavizsgálat, mint az agyi CT - mondta Frost a konferencián.

Frost és munkatársai megállapították, hogy az Alzheimer-kór korai tüneteit mutató pacienseknél egyes véredények szélessége jelentősen különbözött az egészséges emberekétől. A kis körben végzett kutatásban résztvevő, a szemükben abnormális véredényekkel rendelkező embereknél az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid fehérjelerakódásokat (plakkokat) is kimutattak a pozitronemissziós tomográfiai (PET) nevű képalkotó eljárás során.

Még ha nincs is olyan kezelés, amellyel meg lehetne állítani vagy késleltetni a betegséget, tudósok szerint az Alzheimer-kórnak a tünetek megjelenése előtti felismerése fontos lesz, amikor rendelkezésre állnak majd a gyógyszerek.