Szabina
2 °C
15 °C

Tájfun fenyegeti a fukusimai erőművet

2011.07.18. 11:06

Egy közelgő heves tájfun miatt megjavítják a márciusi szökőárban megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű egyik reaktorának beszakadt tetőzetét - közölte a létesítmény üzemeltetője, a Tokyo Electric Power. A hármas reaktor turbinaházának teteje a március 14-i hidrogénrobbanás következtében szakadt be.

A TEPCO a létesítményről készített fotók alapján megállapította, hogy a keletkezett lyuk 14 méter széles és 11 méter hosszú. A megsérült tetőrészt három acéllemezzel fedik be. A lemezek súlya egyenként 6,5 tonna, beemelésük egy távirányítású daruval történik majd. Azt tervezik, hogy az elkészült tetőt homokzsákokkal fedik le, hogy csökkentsék a sugárzás mértékét, amely eléri az óránkénti 20 millisievertet.

A cégnél attól tartanak, hogy a térséget ebben a szezonban sújtó, már hatodik trópusi ciklon számos más, fontos munkálat elvégzését is hátráltatja majd, többek között azt, hogy a sugárszennyezett vizet kiszivattyúzzák az erőmű közelében, a tengeren úszó tartályokba.

A szakembereket az is aggasztja, hogy az eső eláraszthatja a megsérült energiablokkokat, aminek következtében megnőhet a reaktorházak alsó részeiben már felhalmozódott sugárszennyezett víz mennyisége. Az atomerőműben több mint 110 ezer tonna radioaktív víz gyűlt fel, ami további sugárszennyezést okoz, ha kikerül az üzemből.