Laura, Alida
16 °C
32 °C

Új műanyag hoz áttörést az őssejtek tenyésztésében

2011.07.18. 13:30
Egy újonnan kifejlesztett műanyag segítségével áthidalhatják a tudósok azokat a nehézségeket, amelyek a felnőtt őssejtek tenyésztésekor jelentkeznek.

Az eddig alkalmazott felszínekkel az a probléma, hogy az őssejtek nagyobb mennyiségben való tenyésztésekor nem minden sejt őrzi meg hasznos jellemzőit. A fejlesztők azt remélik, hogy a technika segítségével új terápiákat dolgozhatnak ki a regeneratív orvoslásban csontok és más szövetek pótlására.

A glasgow-i és a southamptoni egyetemek anyagkutatói olyan nanomintázatú felszínt hoztak létre, mely a bluray-lemezekhez hasonló módon gyártható. Az anyag felszínét aprócska gödrök borítják, melyekben hatékonyabban növekedhetnek az őssejtek egy-egy kiválasztott terápiához.

A jelenleg alkalmazott folyamatban először kinyerik az őssejteket a pácienstől - általában a csontvelőből -, majd laboratóriumban tenyésztik, hogy a sejtek számát annyira növeljék, amennyivel már megkezdhető a regeneráló terápia. Amikor a sejtek mennyisége elegendő, visszajuttatják azokat a páciens szervezetébe.

Az eljárásban az okozza a gondot, hogy a hagyományos műanyag felületen szaporított sejtkultúrában nem mindig őssejt alakul ki, hanem helyette más típusú sejtek jönnek létre, amelyeket nem lehet a terápiában hasznosítani. Az újonnan létrehozott nanoszerkezetű felszínen azonban hatékonyan tenyészthetőek az őssejtek - mondta el Matthew Dalby kutatásvezető.