Valér
4 °C
8 °C

Mindannyiunkban vannak neandervölgyi gének

2011.07.19. 11:02

Az ma élő emberek az afrikaiakon kívül mind magukban hordozzák a neandervölgyiek genetikai örökségét az X kromoszómájukban - derült ki egy nagyszabású genetikai kutatásból, amit a montreali egyetem tudósai végeztek. Korábban sok vita volt tudományos körökben arról, hogy őseink mennyire keveredtek a 30 ezer évvel ezelőtt eltűnt neandervölgyi törzsekkel.

A neandervölgyiek valamikor 800 ezer (más becslések szerint 400 ezer) évvel ezelőtt elhagyták Afrikát, és a mai Európa területén telepedtek le. A modern ember ősei 50-80 ezer éve rajzottak ki Afrikából, vagyis legalább 20 ezer évig éltek a neandervölgyiek közelében. A most napvilágra került bizonyítékok azt mutatják, hogy ez az idő elég volt ahhoz, hogy máig kimutatható genetikai keveredés jöjjön létre.

A kanadai kutatócsoport a kétezres évek elején fedezett fel a humán genomban egy olyan részt az X kromoszómában, ami gyökeresen különbözött a génkészlet összes többitől - annyira, hogy az is felmerült a kutatókban, hogy nem emberi eredetű.

A tavaly indult nagyszabású kutatásban a világ minden tájáról származó, összesen 6000 mintában keresték a neandervölgyinek sejtett géneket, és a Szaharától délre fekvő területről származó minták kivételével mindegyikben sikerült azonosítani. A neandervölgyi gének még olyan, több ezer éven át elszigetelten élő népcsoportokban is megtalálhatók, mint az ausztrál őslakók, ami azt mutatja, hogy őseink sokkal szorosabb kapcsolatban éltek a neandervölgyiekkel, mint a tudósok eddig gondolták.