A passzív dohányzás halláskárosodáshoz vezet

2011.07.20. 15:07
A passzív dohányzás a tizenéveseknél jelentősen növeli a halláskárosodás kockázatát - állapították meg amerikai kutatók felmérésükben. A tanulmányba 1500, tizenkettő és tizenkilenc év közötti amerikai fiatalt vontak be a New York-i Langone orvosi központ munkatársai.

Egy országos egészségügyi felméréshez valamennyi kamasznál végeztek hallástesztet mindkét fülükre, valamint mérték vérükben a kotinin szintjét. Ez a vegyület a nikotin melléktermékeként jelenik meg a vérben azoknál is, akik maguk nem dohányoznak, csak passzív elszenvedői a cigarettafüstnek.

A kotinin közepes szintje a kamaszoknál arra utalt, hogy ők nem cigarettáznak, de környezetükben dohányfüstnek vannak kitéve. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a passzív dohányzásnak kitett tizenévesek 12 százalékánál jelentkezett halláskárosodás legalább az egyik fülükben, miközben a cigarettafüstnek ki nem tett fiatalok körében 8 százalék volt ez az arány.

A szakértők úgy vélik, a dohányfüst a fülben lévő kiserekben rontja a vér áramlását, emiatt oxigénhiány alakul ki, és toxikus anyagok halmozódhatnak fel. A károsodás eltérő jellegű, mint amit zajhatás vagy egyszerűen az öregedés okoz. Korábbi vizsgálatok dohányzóknál már mutattak ki összefüggést a hallás romlása és a cigarettázás között, felnőtt passzív dohányosoknál pedig egy tavaly ősszel megjelent tanulmány derített fény ilyen kapcsolatra.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás