Sára, Márió
2 °C
6 °C

Felfedezték a Pluto negyedik holdját

2011.07.21. 13:10

A Földtől 4,8 milliárd kilométerre, a Naprendszer peremén keringő Pluto jeges törpebolygó: felszínét fagyott nitrogén borítja, amely napközelben felenged és vékony légkört alkot. 2006. augusztus 24-éig a Naprendszer kilencedik, legkisebb bolygójaként tartották számon, de a nála nagyobb Eris törpebolygó felfedezése után törpebolygóvá fokozták le.

A Hubble a törpebolygó esetleges gyűrűit kereste, helyette egy parányi, mindössze 13-34 kilométer átmérőjű holdra bukkant, amelyet ideiglenesen P4-es katalógusjellel láttak el el. A P4 nyolcvanszor kisebb, mint a Pluto legnagyobb Holdja, a Charon, amelynek átmérője 1043 kilométer. A két további hold, a Nyx és a Hydra átmérője 32-113 kilométer között van.

"Fantasztikus, hogy a Hubble kamerái egy ilyen parányi objektumot képesek voltak meglesni ötmilliárd kilométer távolságból" - fogalmazott Mark Showalter, a NASA New Horizons projektjének a vezetője.

A P4 a Nyx és a Hydra között helyezkedik el. A négy hold a feltételezések szerint akkor képződhetett, amikor a Naprendszer hajnalán a Pluto valamilyen más égitesttel ütközhetett.