Ödön
2 °C
11 °C

Az északi-sarki jeg szennyezi a légkört

2011.07.25. 09:29
Az északi-sarkvidéki jégben és hóban felhalmozódott növényvédő szerek és más szennyező anyagok a légkörbe kerülnek az általános klímaváltozás hatására egy vasárnap közzétett tanulmány szerint.

Az Északi-sarkvidék levegőjében ugyanakkor az utóbbi évtizedekben csökkent ezeknek a mérgező anyagoknak a koncentrációja a termelésben és a felhasználásban elrendelt korlátozásoknak köszönhetően – tárták fel Nature Climat Change című folyóiratban ismertetett tanulmány szerzői.

A 2004-ben életbe lépett Stockholmi Egyezmény célja tizenkét szerves szennyezőanyag (POP) – közöttük a DDT, a hexaklorobenzol (HCB) és a poliklórbifenil (PCB) - kibocsátásának fokozatos csökkentése volt. Kilenc újabb vegyület 2009-ben került fel a listára.

Miután ezek a szennyezőanyagok nagy távolságokat képesek megtenni, az alacsony hőmérséklet hatására lerakódtak és felgyülemlettek az Északi-sarkvidék talajában és jegében. Jianmin Ma, a torontói Kanadai Környezetvédelmi Hivatal munkatársa és kollégái szerint a hőmérséklet emelkedését és a jégmezők zsugorodását kiváltó éghajlatváltozás hatására felszabadulnak az ott felgyülemlett szerves szennyezőanyagok.

A kutatók 1993 és 2009 között tanulmányozták a szerves szennyezőanyagok koncentrációját a levegőben a norvégiai Spitzbergákon, illetve a Kanada északi vidékén felállított két kutatóállomáson. Figyelembe véve, hogy a felhasználás korlátozása miatt hosszabb távon csökkent a POP felhalmozódás, a klímaváltozás hatásait vizsgálták a szerves szennyezőanyagok esetleges újbóli felszabadulására.

Az eredményeink azt mutatják, hogy a szerves szennyezőanyagok széles skálája került a levegőbe az Északi- sarkvidéken az elmúlt két évtizedben az általános felmelegedés miatt – hangsúlyozták a kutatók. Rámutattak arra is, hogy az Északi-sarkvidék felmelegedése semlegesítheti a szennyező vegyi anyagok környezetbe jutásának megakadályozására tett emberi erőfeszítéseket.

A vizsgálat során a PCB, DDT és cisz-klórdán, a lindán és a megszüntetendő anyagok listájára 2009-ben felkerült más típusú hexaklór-ciklohexán (HCH) vegyületek kibocsátását kísérték figyelemmel. A tanulmányt kísérő kommentárjában Jordi Dachs, a spanyol környezetdiagnosztikai és vízkutatási intézet (Idaea-Csic) munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy ezernyi szerves szennyezőanyag képes hasonló viselkedésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?