Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Idegen növényeket találtak a teákban

2011.07.26. 16:05
Három New York-i középiskolás szorgalmi feladatként teafüvek összetételét elemezte DNS-vizsgálatokkal, és nem várt alkotórészek jelenlétét is bizonyították.

Catherine Gamble, Rohan Kirpekar és Grace Young összesen 146 féle teát vizsgált meg, amelyeknek körülbelül fele teafűből készült, másik fele pedig gyógynövényekből. A kereskedelmi forgalomban kapható termékeket 33 vállalat gyártotta és 17 országból származtak.

A diákok erős főzetet készítettek a teákból, sokszorozták a benne lévő növényi genetikai állományt, majd szekvenáló készülékben meghatározták a DNS-szakaszokat. Az elemzés eredményét összevetették az USA Országos Orvosi Könyvtára által kezelést GenBank adatbázisban található ismert genetikai szakaszokkal.

A normál teák négy százaléka tartalmazott a tealevélen kívül más növényi összetevőt is, a gyógynövényekből összeállított teáknak pedig több mint harmadában voltak olyan alkotórészek is, amelyeket nem tüntettek fel a csomagolásukon. Ilyenek voltak például gyomnövények, mint a réti perje vagy a fehér libatop, négy teában előfordult petrezselyemféle is, de kamilla nyomaira is bukkantak hét gyógynövényteában, amelyek csomagolásán azt nem tüntették fel.

A diákok szerint munkájuk arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszerek összetevőinek ellenőrzése ma már gyorsan és viszonylag olcsón lehetséges a nyilvánosan hozzáférhető adatbázisok segítségével.  • Vennék
  • Hírek