Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Sikeres volt a kínai merülőkabin csúcskísérlete

2011.07.26. 09:22
A világűr meghódítása után nyolc évvel a tengerek mélyére is eljutott Kína, három embert vitt le a Csendes-óceán fenekére. Eddig csak öt ország tudott 3500 méternél mélyebbre merülni.

Ötezer méter alá merült háromfős legénységével kedden a kínai Csiaolung (Jiaolong) elnevezésű szonda. A csúcskísérlet helyi idő szerint reggel nem sokkal fél négy után kezdődött a Csendes-óceán nemzetközi vizein, és a Csiaolung 6 óra 12 perckor érte le az 5057 métert a tenger alatt.

A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy a világon a tengerek fenekének 70 százalékára képesek leereszkedni. A 7000 méterre hitelesített eszközzel 2012-ben próbálják meg a maximális teljesítményt elérni. A tengeri sárkányról elnevezett szerkezettel július 21-én 4027 méterre jutottak, s később közölték, hogy a rossz időjárási viszonyok miatt elhalasztották az eredetileg öt kilométeresre tervezett tesztet.

A Csiaolung tervezője, Hszü Csin-an (Xu Qinan) korszerűnek nevezte a saját fejlesztésű merülőkabint, amely - szintén állítása szerint - azzal, hogy 7000 méteres mélységig képes merülni, egyedülálló a világon. Hszü azt is elmondta, hogy a szerkezet digitális víz alatti kommunikációs rendszere és mobilitást biztosító rendszere révén könnyen képes a tenger mélyén mozogni. A merülő kapszulák jellegzetessége, hogy működésükhöz szükség van egy másik támogató vízi járműre is.

A Csiaolung 2010 nyarán a Dél-kínai-tengeren 17 alkalommal merült, és akkor a legmélyebb szintje 3759 méteren volt. A tavalyi híradások arról is beszámoltak, hogy a szerkezet fénykép- és videofelvételeket is küldött a bázisra, továbbá hogy egy meg nem nevezett helyen robotkar segítségével kitűzték a kínai nemzeti zászlót és a legendás sárkánypalota jelét a tengerfenéken.

Kína 2002-ben kezdte megépíteni a kapszulát és annak anyahajóját, majd hat évvel később készült el vele. A kutatásban és a kivitelezésben országszerte mintegy száz intézet és vállalat vett részt. A merülőkapszula a természeti erőforrások békés, tudományos kutatását és hasznosítását szolgálja más fizikai, kémiai és biológiai kutatások mellett - hangoztatják a kínai szakemberek.

Kína az Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország és Japán után az ötödik ország, amely a tengerszint alatt 3500 méternél mélyebbre küldött embert.