Szilárd emlékekhez nyugodt alvás kell

2011.07.26. 14:59

Egereken végzett vizsgálatokból kiderült, hogy az állatok emlékezőképessége romlik, ha megzavarják álmukat. A Stanford Egyetem tudósai Luis de Lecea vezetésével egy viszonylag új kutatási irányzatot, az optogenetikát használták fel kutatásaikhoz. Ennek során a sejtekbe fényérzékeny fehérjéket juttatnak, amelyek fénysugár segítségével célzottan és gyorsan aktiválhatók.

Az eljárás lehetővé tette, hogy a tudósok csupán egy szempont, a folytonosság alapján vizsgálják az alvást. A szakemberek fényimpulzusokkal stimulálták az egerek azon agysejtjeit, amelyek az ébredéskor játszanak szerepet. Megfigyelték a kontrollált alvásmegzavarás következményeit, azt hogy milyen képességet mutatnak az állatok egy korábban bemutatott tárgy újbóli felismerésében. A különleges stimulálás nem érintette az alvás időtartamát és intenzitását.

"Függetlenül az alvás tartamától, a zavartalan alvás fontos az emlékezés megszilárdításához" - fogalmaztak a tudósok. A különböző alvási betegségek befolyásolják az emberek éjjeli nyugalmát, ezt gyakran kíséri gyengébb emlékezet. A szakemberek épp ezért azt gondolják, az elégtelen alvás közrejátszhat ebben, noha nincsenek egyértelmű ismereteik arról, hogy vizsgálataik az emberekre vonatkozóan is megállják helyüket.  • Hírek
  • Hírek