Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

30 tonnás meteoritot találtak Kínában

2011.07.27. 09:21
A Naprendszer legkorábbi időszakáról árulkodhat a Kína északnyugati részén, a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen felfedezett vasmeteorit.

Fura formájú meteoritot fedeztek fel az Altaj-hegységben, 2900 méteres magasságban. A nagy barna kő hossza 2,3 méter, szélessége pedig egy méter körüli. Paolin Csang, a pekingi planetárium szakértője szerint nagy valószínűséggel vasmeteoritról van szó.

"Ez lehet a második legnagyobb vasmeteorit, amely a Naprendszer külső régióiból származik" - vélekedett Paolin Csang, aki az égi vándor súlyát 25-30 tonnásra becsüli. Amennyiben becslése beigazolódik, a jövevény túlszárnyalhatja az eddigi kínai rekordert, a 28 tonnás meteoritot, amelyet ugyanezen a területen fedeztek fel 1898-ban.

Vasba zárt történelem

Meenakshi Wadhwa, az Arizonai Állami Egyetem Meteoritkutató Intézetének az igazgatója szerint a leletnek igen nagy a tudományos jelentősége, amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban vasmeteoritról van szó.

"A meteoritok többsége 4,6 milliárd éve alakult ki, akkor, amikor a Naprendszer megszületett. Így minden újonnan felfedezett meteorit, függetlenül a méretéről, egyedülálló információt tartalmaz a Naprendszerünk legkorábbi szakaszáról" - magyarázta Meenakshi Wadhwa.

További vizsgálatokat terveznek annak megállapítására, hogy van-e rokonság a most felfedezett meteorit és az 1898-ban meglelt társa között, vagy pusztán egybeesés, hogy Kína ugyanazon elhagyatott hegyi vidékén bukkantak rájuk.

Az eddigi legnagyobb ismert meteorit 60 tonnás, amelyet Namíbiában találtak. Ezt követi a 37 tonnás argentin, valamint a 30 tonnás grönlandi meteorit.