Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Fluoreszkáló kutyát hoztak létre

2011.07.27. 18:44
A dél-koreai tudósok azt állítják, hogy azért jó, hogy a nőstény beagle fluoreszkál ultraibolya fényben, mert az ezt okozó géneket akár halálos betegségeket okozó génekre is kicserélhetik. Azzal meg betegségeket lehet szimulálni

Világító kutyát hoztak létre egy klónozási technika segítségével dél-koreai kutatók - jelentette szerdán a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A Szöuli Nemzeti Egyetem (SNU) kutatócsoportjának közlése szerint a genetikailag módosított nőstény beagle a Tegon névre hallgat, és 2009-ben született. Az állat ibolyántúli fényben zöldes színnel fluoreszkál, amikor doxiciklint, egy antibiotikumot kap.

A kétéves vizsgálatsorozatot lefolytató kutatók elmondták, hogy a kutya világítóképességét be- és ki lehet kapcsolni úgy, hogy gyógyszert kevernek ételébe.

kuty

"Tegon megalkotása új horizontokat nyit, mert a befecskendezett gének, amelyek világítóvá teszik a kutyát, helyettesíthetőek halálos emberi betegségeket okozó génekkel is" - idézte a Yonhap az egyik kutatót.

Az egyetem kutatócsoportja a különleges kutyát ugyanazzal a technológiával hozta létre - testi sejt magjának átültetésével -, amellyel a világ első klónozott kutyáját, Snuppyt is megalkották 2005-ben.

A kutatók szerint 268 olyan betegség van, amely az embert és a kutyát is érintheti, ezért fontos előrelépés, ha mesterségesen létre tudják hozni e betegségek modelljét kutyákkal. Eredményükről a tudósok a Genesis című nemzetközi folyóiratban számoltak be.