Alfréd
-3 °C
3 °C

Földimókust hibernáltak Alaszkában

2011.07.28. 11:51
Hibernált földimókus segíthet abban, hogy az orvosok meg tudják óvni a szélütést vagy szívrohamot elszenvedett emberek agyi funkcióit. A technika csak bizonyos évszakokban működött.

A Fairbanksben működő Alaszka Egyetem kutatói koffeinhez hasonló anyagot adtak a hibernációs időszak alatt felébreszteni kívánt földimókusoknak, az év más szakaszaiban pedig egy másik vegyületet kaptak az állatok. Eközben arra kerestek választ a szakemberek, hogy sikerül-e módszerükkel serkenteni az állatok agyának azt a területét, amelytől az adenozin molekulák receptorokhoz kapcsolódása függ.

Mint Tulasi Jinka kutatásvezető elmondta, az elálmosodás és hibernálódás akkor következik be, amikor az adenozin molekulák az agyban lévő receptorokhoz kötődnek, az anyag ugyanis csökkenti az idegsejtek aktivitását. Hibernálódás közben az állatok testhőmérséklete igen alacsony, sejtjeik oxigénfelvétele kicsi, mégsem szenvednek agykárosodást.

Ha ugyanezt a folyamatot embereknél is meg tudnák ismételni, az lehetővé tenné, hogy a hirtelen szívleállás vagy szélütés miatt bekövetkező légzésleállás ne károsítsa az agyat.

A felébresztett, majd kezelt földimókusnál sikerült a módszerrel elérni azt a nyári álomnak is nevezett szunnyadó állapotot, amikor a sejtek oxigénfogyasztása csupán egy százaléka a nyugalmi anyagcseréhez tartozó szintnek, testhőmérsékletük pedig a megfagyáshoz közelített. A szokásos hibernációs időszakon kívül azonban hatból csak két állatnál működött a technika, nyáron pedig egyiknél sem.

"Először mutattuk meg, hogy az adenozin receptorok aktiválása a sarki földimókusoknál a hibernálási időszakban elegendő a nyári álomHibernált földimókus segíthet abban, hogy az orvosok meg tudják óvni a szélütést vagy szívrohamot elszenvedett emberek agyi funkcióit. A Journal of Neuroscience című folyóiratban ismertetett technika azonban csak azoknál a földimókusoknál működött, amelyeket a hibernációs idejük alatt ébresztettek fel a kutatók.kiváltásához" - összegezte Jinka. A következő lépésben a kutatók patkányokon tesztelik a módszert, amelyek ilyen jellegű élettani folyamatai közelebb áll az emberéhez.