Szilárda
0 °C
6 °C

Szuper antitesttel leküzdhető az influenza

2011.07.29. 14:10
Felfedezték brit és svájci kutatók az első olyan ellenanyagot, amely az influenza A vírus minden típusával képes felvenni a küzdelmet. A kutatók azt remélik, hogy univerzális vakcinát fejleszthetnek ki, amely az influenza minden formájától megvédi az embereket.

Jelenleg minden évben új védőoltást kell kifejleszteni a szezonális influenza ellen, alkalmazkodva a vírus változásaihoz. Világszerte számos kutatócsoport dolgozik azon, hogy általánosan ható vakcinát állítson elő, amely az influenzavírus folyamatos mutációja ellenére hatékony lehet.

A H1N1-járvány idején kiderült, hogy a vírussal megfertőződött emberek közül egyeseknél szuperimmunitás alakult ki más fertőzésekkel szemben is.

Az ellen is véd

A brit Orvosi Kutatások Tanácsához (MRC) tartozó Mill Hill-i intézet kutatói és svájci kollégáik több mint 100 ezer mintát vizsgáltak meg, amelyek H1N1-influenzán átesett vagy az ellen védőoltást kapott emberek immunsejtjeit tartalmazták.

Ezekből a mintákból sikerült elkülöníteni egy ellenanyagot, amely az FI6 jelölést kapta, és amelynek az influenza A vírus felszínén lévő egyik fehérje, a hemagglutinin a célpontja. Ezt a fehérjét jelzi egyébként a vírus típusának meghatározásakor alkalmazott H betű. "Az influenza A minden egyes altípusát kipróbáltuk, és valamennyihez kapcsolódik" - mondta el Sir John Skehel.

"Mint az első és egyetlen antitest, amely az influenza A vírus összes ismert altípusát megcélozza, az FI6 fontos új kezelési lehetőséget jelent" - tette hozzá Antonio Lanzavecchia, a svájci Orvosbiológiai Kutatóintézet igazgatója.

Állatkísérletekben az ellenanyag teljes mértékű védelmet nyújtott a H1N1-vírus halálos dózisával szemben a vakcinált egereknek, amelyek két nap elteltével felgyógyultak. A kutatók reményei szerint az antitest segítségével, annak szerkezetét és működési módját megismerve olyan vakcinát állíthatnak majd elő, amely az embereknél is hatékony lesz.