Az európai férfiak fele Tutanhamon fáraó rokona

2011.08.02. 11:29
A brit férfiak 70 százaléka és a nyugat-európai férfiak fele kapcsolatban áll Tutanhamon fáraóval svájci genetikusok kutatása szerint.

Az ifjú fáraó, valamint apja, Ehnaton és nagyapja, III. Amenhotep DNS-profilját a svájci iGENEA tudományos központ rekonstruálta - derül ki egy dokumentumfilmből, amely a Discovery Channel számára készült.

Az eredmények szerint Tutanhamon - aki kilencévesen lépett trónra, és 19 évesen halt meg, ezért gyerekfáraónak is nevezik - az R1b1a2 nevű haplocsoporthoz tartozott, ebbe sorolják a nyugat-európai férfiak több mint felét is. Mindez arra utal, hogy közös felmenőn osztoznak. Napjaink Egyiptomában alig a férfiak egy százaléka sorolható ebbe a haplocsoportba - mutatott rá az iGENEA.

Érdekes volt felfedezni, hogy a fáraó európai genetikai csoporthoz sorolódik. Egyiptomban is sok lehetséges csoport van, amelyhez DNS-e tartozhatott volna - fogalmazott Roman Scholz, a genetikai kutatóközpont igazgatója.

Kutatásaik szerint nemcsak a brit férfiaknál, hanem a spanyoloknál és a franciáknál is magas az azonosság: előbbi ország férfi lakosságának 70 százaléka, utóbbinak 60 százaléka tartozik abba a haplocsoportba, amelyhez az Egyiptomot több mint háromezer éve uraló fáraó is. 
Úgy gondoljuk, a közös ős a Kaukázusban élhetett 9500 évvel ezelőtt - mondta az igazgató. Becslések alapján az R1b1a2 csoport a földművelés Krisztus előtt 7000 környékén kezdődő elterjedésével vándorolt Európa felé. Genetikusok ugyanakkor még nem tudnak biztosat afelől, hogy Tutanhamon apai ága miként került Egyiptomba a Kaukázusból. Az iGENEA központ most DNS-minták alapján keresi a fáraó legközelebbi rokonait.  • Hírek
  • Személyi kölcsön