Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Növelheti az asztma kockázatát az elektromágnesesség

2011.08.02. 13:01
Nagyobb lehet az asztma kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja várandósan nagyobb mértékben volt kitéve elektromágneses sugárzásnak - állítják amerikai kutatók.

De-Kun Li kutatásvezető, az oaklandi Kaiser Permanente egészségbiztosító munkatársa szerint a témában készült korábbi vizsgálatok hiányossága az volt, hogy utólag becsülték meg, mennyi elektromágneses sugárzás érhette az összehasonlításba bevont embereket.

A kutató ezért előretekintő tanulmányt tervezett meg, amelybe 801 állapotos nőt vont be. A nők 24 órán át viseltek egy monitort, amely rögzítette, hogy mekkora mágneses sugárzás érte őket az eltelt idő alatt. Az eszköz csak az alacsony frekvenciájú mágneses mező detektálására volt alkalmas, amilyen például a mikrohullámú sütőkből, hajszárítókból és egyéb elektromos háztartási készülékekből származik. A mobiltelefonok által gerjesztett, magasabb feszültségű elektromágneses mezőt nem érzékelte a műszer.

A felmérésben részt vevő nők gyerekeinek egészségét 13 éven át követték nyomon. A követés időtartama alatt 130 gyereknél, a résztvevők 20,8 százalékánál fejlődött ki asztma, amelyet az esetek többségében 5 éves kor körül diagnosztizáltak.

A kutatók összehasonlították az asztma előfordulását a magzati korban különböző mértékű elektromágneses sugárzásnak kitett gyerekek csoportjaiban. Megállapították, hogy a felső tizedben - azoknál, akik a legnagyobb mértékű sugárzásnak voltak kitéve - 3,5-szer nagyobb volt az asztma kialakulásának valószínűsége, mint az alsó tizedben. A "mezőny" közepén az asztma kifejlődésének esélye 75 százalékkal volt nagyobb, mint az alsó tizedben.