Új antioxidánst találtak a paradicsomban

2011.08.02. 09:22
Spanyol kutatók új antioxidánst találtak a paradicsomban, amely minden eddig ismert vegyületnél erősebb hatású, ezért valószínűleg nagy jövő előtt áll a gyógyításban.

A sejtekben végbemenő oxidáció öregíti a szervezetet, bizonyos anyagok - az antioxidánsok - azonban segítenek megakadályozni, vagy lassítani ezt a folyamatot. Például a vörösborban megtalálható rezveratrol az utóbbi évek állatkísérleteinek tanúsága szerint fékezi az öregedést, ezért gyógyszerként is forgalomba került.

A rezveratrolnál a Maria Pilar Lopez-Gresa és munkatársai által fölfedezett anyag antioxidáns tulajdonsága tizennégyszer erősebb. Fontos gyógyszereknél is hatékonyabb: csaknem ötszörte hatásosabb antioxidáns, mint az E-vitamin és tízszeresen múlja felül a mint a C-vitamint.

A kutatók eredményeiket az Environmental and Experimental Botany című folyóiratban közölték. Az általuk felfedezett fenolszármazékot a paradicsom akkor termelte védekezésül, amikor egy bizonyos baktérium megfertőzte.

Az új antioxidáns iránt máris nagy az érdeklődés. Az élemiszeripar a legkülönfélébb ételek tartósításához használhatná, mert hatékonyan gátolja a zsírok oxidációját. Az avasodás késleltetése számos készítmény eltarthatóságát növelhetné. Az orvoslásban segíthetne megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rosszindulatú daganatokat. Szakértők szerint a petrokémia is nagy fölvevő volna, mert a gázolajat is konzerválhatná, valamint szerepe lehet gumiáruk, textilfélék előállításában. A kozmetikai ipar is vonzónak találja a bőrgyógyászati készítmények tartósítására és az öregedés lassítására.  • Biztosítás