Pongrác
12 °C
23 °C

Matematikusok fosztottak ki egy amerikai lottót

2011.08.03. 15:32
Egy matematikusokból, programozókból, és egyetemi kutatókból álló csoport tarolta le az amerikai Massachusetts állam egyik lottójátékát, a Cash Winfallt. A csapat egy olyan kiskaput talált a játékszabályokban, ami annál biztosabb nyeréssel kecsegtette őket, minél több szelvényt töltenek ki.

A valószínűségszámítás 100 ezer dolláros befektetésnél már 72 százalékos nyerési esélyt mutatott, de biztosra mentek, és több mint félmilliót tettek bele a játékba, 300 ezer szelvényt kitöltve. Eddig közel egymillió dollárnyi nyertes szelvényt váltottak be, egyenként 800 és 24 ezer dollár között mozgó értékben, de mivel a szabályok szerint a sorsolás után egy évük van a nyerteseknek a pénzük felvételére, a végső összeg várhatóan ennél még nagyobb lesz.

A Cash Winfall lottó hét éve fut, és ezalatt mindössze egyszer vitték el a kétmillió dolláros jackpotot. A nyereményalap így hétről hétre növekszik. Évente négy alkalommal úgynevezett rolldown week van a játékban, amikor az addig halmozódó nyereményt telitalálat híján a kisebb nyertesek között osztják szét.

Az MIT egyetemen működő matematikus-lottózó csoport kiszúrta, hogy az ilyen bónusz heteken a nyeremények összege a normál hetekhez képest akár a tízszeresére is emelkedhet, és a hatból négy vagy öt szám eltalálásának az esélye ilyenkor már nagyobb, mint a szelvény ára, és a várható nyeremény közötti hányados. Már csak annyi dolguk volt, hogy a szerencse szerepének a minimumra szorításához nagyon sok szelvényt vegyenek, hiszen minden valószínűségszámítási elv annál pontosabban válik be a gyakorlatban, minél nagyobb mintán végzik a tesztet (ezer fej vagy írás dobás eredménye közelebb lesz az elmélet által diktált fele-fele eloszláshoz, mint tízé).

A Cash Winfall legutóbbi ilyen pénzkiszóró hetén az eladott szelvények több mint felét a matematikus csapat vette meg, és az összesen 1605 kisebb-nagyobb nyereményből is 1105 az övék lett. Az egyetlen kockázatuk az volt, hogy valaki éppen a pénzes héten talál bele a jackpotba, és elviszi az egész nyereményt. Erre az esély egy a kilencmillióhoz volt, és nem is jött be.

A Cash Winfall szervezői egyébként nem tervezik a játékszabályok megváltoztatását, a játék 11 millió dolláros profitot termelt nekik 2010-ben. Néhány lottószelvény-árusító helyet azonban megbüntettek, illetve be is zárattak, mert nyitvatartási időn túl szolgáltak ki lottózókat, illetve engedték őket a Cash Windfall szelvényeket nyomtató gépet üzemeltetni. Felmerült az a gyanú is, hogy a nagyban játszó lottózókat pénzzel csábították arra, hogy náluk vegyenek tízezerszámra szelvényeket, mivel minden szelvény árából 10 százalék jutalék jár annak a kereskedőnek, aki azt eladta a játékosnak.