Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Egyre több amerikai kerül mentális betegség miatt kórházba

2011.08.04. 14:09

Egyre több amerikai gyereket kezelnek kórházban mentális problémák miatt, miközben a más ok miatti kórházi felvételek aránya nem változott. 1996 és 2007 között több mint 80 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban a pszichiátriai okból kórházba utalt gyerekek aránya az 5-13 évesek között, és 42 százalékkal az ennél idősebb tizenévesek körében.

Mint Joseph C. Blader kutatásvezető, a New York-i Stony Brook állami kórház munkatársa kiemelte, a kórházi kezelések aránya annak ellenére emelkedik, hogy számos erőfeszítést tesznek a sérülékeny gyerekek járóbetegként való ellátására. A tanulmány szerzője hangsúlyozta, hogy a kórházi felvételre utolsó megoldásként kellene tekinteni. Meglehetősen traumatikus dolog egy család számára, amikor gyerekük pszichiátriai osztályra kerül - tette hozzá Blader.

A legutóbbi országos felmérés adatai szerint a mentális betegség miatti rövid távú kórházi kezelések száma az említett időszakban 156-ról 283-ra emelkedett 100 ezer gyerekre vonatkoztatva, a kamaszok esetében pedig 683 százezrelékről 969-re nőtt. Ugyanezen időszakon belül a felnőttek körében 921-ről 996 százezrelékre nőtt az arány, a 65 év felettieknél viszont 978 százezrelékről 808-ra csökkent.

A fiatalok körében a legerőteljesebb növekedés a bipoláris zavar miatti kórházi kezelések számában mutatkozott, ám Blader úgy véli, nem a betegség esetleges túldiagnosztizálása okozhatja a tendenciát. A legjellemzőbb, hogy változékony és agresszív viselkedésük, vagy a kisebb provokációkra adott túlzott reakciójuk oda vezet, hogy megtámadják családtagjukat vagy társaikat.