Auguszta
-3 °C
2 °C

Közel a hepatitisz C elleni vakcina

2011.08.04. 10:53
Francia kutatók kifejlesztettek a hepatitis C vírus ellen egy új vakcinát, amely az első hatékony módja lehet a krónikus májbetegséghez vagy rákhoz vezető fertőzés megelőzésének.

Jelenleg nincs hepatitisz C elleni védőoltás, bár egyes gyógyszercégek fejlesztenek úgynevezett terápiás vakcinákat, amelyek a már megfertőzött pácienseken segítenének. David Klatzmann és kutatócsoportja a legújabb kísérleti oltást sikeresen tesztelte egereken és majmokon, ám a humán kipróbálás még nem történt meg. Az állatkísérletek azt mutatták, hogy a vakcina kiváltotta az immunrendszer fehérjéi, a hatástalanító antitestek megfelelő válaszát.

Az antitestek működőképesnek bizonyultak a hepatitisz C vírus többféle változatával szemben, ami azt mutatja, hogy a vakcina hatékony lehet akkor is, ha a vírus mutálódik. A kísérleti vakcina vírusszerű részecskéket tartalmaz, amelyek emlékeztetnek a vírusokra, ám maguk nem fertőzőek, mert nem tartalmaznak virális genetikai anyagot. 
Világszerte 130-170 millió ember él krónikus hepatitisz C fertőzéssel, és évente 350 ezren halnak meg a fertőzéssel összefüggésben kialakult májbetegségben.