Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Védőoltással a szívroham ellen

2011.08.08. 13:15

Évszázadok óta ismert, hogy az érelmeszesedés különleges gyulladás az érrendszerben és arra is voltak adatok, hogy az olyan heveny gyulladással járó fertőzések, mint az influenza ugyancsak szerepet játszhatnak ebben a folyamatban. Érthető, hogy a kutatókat érdekelte: az influenza ellen kifejlesztett és hatásos oltás csökkenti-e a szívinfarktus esélyét vagy szövődményeinek kockázatát.

Rudolf Virchow német kórboncnok a XIX. század közepén leírta, hogy az érelmeszesedés különös, lassú gyulladás, amelynek folyamatában először zsíros anyag rakódik le az ütőerekben, majd az elmeszesedik, az ér beszűkül, elzáródik és a koszorúerek esetén kialakul a szívizom elhalása, az infarktus.

A klinikai megfigyelés fölhívta a kutatók figyelmét arra, hogy a lassú gyulladásokkal szemben a hirtelen gyulladásos betegségek, mint az influenza az érelmeszesedéses érszakaszokban a beszűkülés folyamatát jelentősen fölgyorsíthatják és szívrohamhoz vezethetnek.

Thaiföldi szívgyógyászok Arintaja Prommintikul vezetésével tanulmányozták, hogy az influenza ellen adott oltás csökkenti-e esetleges szívroham bekövetkezése esetén, a súlyos szövődmények kifejlődését.

A kardiológiai klinikára két hónap alatt heveny infarktus miatt bekerült 439 beteget vizsgáltak. A vizsgálat a legszigorúbb nemzetközi feltételek betartásával történt: azok a betegek vettek részt, akik szóbeli és írásos fölvilágosítás után beleegyeztek a kezelésbe. Ez véletlenszerű sorrendben történt: egyik csoport a legkorszerűbb, infarktus kezelést kapta, a másik csoport tagjainak ezen kívül influenza ellenes oltást is adtak.

A tanulmány valamennyi résztvevője a szívinfarktus kezelésére jelenleg javasolt minden gyógyszert megkapott, szükség esetén koszorúér-tágítás vagy műtét is történt. Azt vizsgálták, hogy a két csoport között volt-e különbség a folytatásban: a szívelégtelenség kifejlődésében, az infarktus ismétlődésében, az esetleges szívhalálban.

Az influenza oltással is kezeltek között a súlyos, infarktussal kapcsolatos szövődmények egyötödével ritkábban fordultak elő, mint a másik csoport tagjaiban. A kutatók szerint még további vizsgálatokra van szükség pontosabb következtetések levonása végett, de a biztató eredmények igen érdekesek. A thaiföldi szakemberek nagy feltűnést keltő tanulmányát az European Heart Journal legutóbbi közölte.