Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A dinoszauruszok kortársa volt az ázsiai főnixmadár

2011.08.10. 08:12

Egy óriási madár fosszíliáit fedezték fel Kazahsztán déli részén: a 65 millió évvel ezelőtt élt ázsiai főnixmadár a dinoszauruszok kortársa volt. A leletről a brit Biology Letters című folyóiratban számolnak be a kutatók. A madár a Samrukia nessovi nevet kapta a kazah mítoszok főnixmadara, a szamruk után, másrészt az elnevezéssel Lev Nesszov (1947-1995) orosz paleontológus emlékének adóztak a felfedezők.

A késő kréta időszaki lelőhelyen, Kizilorda városa közelében a madár alsó állkapcsának két szára került elő. A csontok 275 milliméteres hosszából a tudósok kiszámolták, hogy a madár koponyája minimum harminc centiméteres volt.

Azt nem lehet tudni, hogy képes volt-e repülni, vagy röpképtelen volt. A csontleletekből kiindulva a madár 3 méter magas lehetett és - ha röpképtelen volt - 50 kilogrammos testsúllyal rendelkezett. Amennyiben képes volt a levegőbe emelkedni, szárnyainak fesztávolsága elérhette a 4 métert, súlya pedig 12 kilogramm körüli lehetett. Valóságos óriás - emeli ki a tanulmány.

A közkeletű elmélet szerint a madarak az úgynevezett theropoda (szörnylábú) dinoszauruszok leszármazottai, és mintegy 150 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki. A madarak évmilliókon keresztül aprócska méretűek voltak, akkorák lehettek, mint egy mai varjú.

A több mint száz ismert korai madár közül csupán egy, a 70 millió évvel ezelőtt élt Gargantuavis philoinos volt nagy testméretű. Ám még a Gargantuavis philoinos madár volta is vitatott, a kutatók némelyike szerint sokkal inkább hasonlított a pteroszauruszokhoz, vagyis a repülő hüllőkhöz, mintsem a madarakhoz.