Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Észak-Amerika és az Antarktisz összekapcsolódott egymilliárd évvel ezelőtt

2011.08.10. 08:16

Egy nemzetközi kutatócsoport az eddigi legszilárdabb bizonyítékokat találta arra nézve, hogy 1,1 milliárd évvel ezelőtt Észak-Amerika bizonyos részei a Rodinia szuperkontinensen keresztül összekapcsolódtak az Antarktisszal. A kutatásról a Geology című folyóirat online kiadásában számoltak be a tudósok. A tanulmány nyomtatásban a szaklap szeptemberi számában lát napvilágot.

A Rodinia kialakulása a feltételezések szerint 1,3 milliárd évvel ezelőtt kezdődött, három-négy korábban létező kontinens összesodródásával. Nyolcszázmillió évvel ezelőtt nyolc kisebb földrészre szakadt szét.

A tudósok Staci Loewyvel, a bakersfieldi Kaliforniai Állami Egyetem geokémikusával az élen izotópvizsgálatok segítségével próbálták meghatározni az Amerikai Egyesült Államok északkeleti területeit, Kanada keleti területeit és Grönlandot a földtörténeti őskorban magába foglaló szárazföld, a Laurentia, valamint a Kalahári-medence (ősi Afrika) helyzetét a Rodinia szuperkontinensen belül - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Ehhez az antarktiszi Coats-földön, Afrika déli részén, az Umkondo-régióban, valamint a texasi Franklin-hegységben gyűjtöttek kőzetmintákat, korábbi vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy ezeknek a kőzeteknek azonos a kora, ahogy azonosak a kémiai és földtani tulajdonságaik. Mint most az elemzések során kiderült, a három helyen gyűjtött kőzetmintáknak teljesen azonos volt az ólomizotóp-összetétele is.

"A kutatás újabb bizonyítékot szolgál annak az elméletnek az alátámasztására, miszerint bolygónk három nagy kontinense - Észak-Amerika, Afrika és az Antarktisz - között összeköttetés létezett az 1,1-1 milliárd év közötti időszakban, mielőtt még kialakulhatott volna a csendes-óceáni medence, beköszöntött volna a globális tél, azaz a hógolyó-Földnek nevezett eljegesedés korszaka, vagy mielőtt bolygónkon kialakulhattak volna a soksejtű életformák" - hangsúlyozzák tanulmányukban a kutatók.