Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Halolajat kell enni a terhesség alatt

2011.08.10. 10:09

Többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav fogyasztása terhesség alatt azt eredményezte, hogy a megszületett csecsemők az első fél év során ritkábban mutatták megfázás tüneteit. Nemzetközi munkacsoport nagy figyelmet kivívó tanulmányát a Pediatrics gyermekgyógyászati szaklap legújabb száma közölte.

A nemzetközileg elfogadott táplálkozási ajánlás szerint mindenkinek javasolt hetenként legalább kétszer bármilyen formában halat enni, mert a halak zsírjában lévő többszörösen telítetlen zsírsavak a koszorúér-betegség megelőzésében alapvető szerepet játszanak. Mexikói terhes asszonyok dokozahexaénsav (DHA zsírsav) fogyasztásának tapasztalatai alapján a bőséges halevés a megszületendő gyermek egészsége szempontjából is igen hasznos.

A DHA egyike a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak. Mivel a halakból előállított változatnak sokak számára nem kedvelt halszaga van, az amerikai-mexikói kutatócsoport algákból készült táplálékkiegészítőt adott azoknak a terhes asszonyoknak, akik vállalkoztak a vizsgálatra.

Ezernél is több terhes nő szedte a DHA készítményt a terhesség második felében, vagy véletlenszerű kiválasztás szerint a megkülönbözhetetlen, de hatóanyagot nem tartalmazó változatot a szülés pillanatáig. Ezt követően a kutatók munkatársai az ezernyi baba sorsát, egészségét féléves korukig rendszeresen ellenőrizték. Külön figyelmet fordítottak a leggyakoribb csecsemőbetegségek előfordulására, feljegyezve, hogy volt-e köhögés, nátha vagy bármilyen bőrkiütés.

A megfázás tünetei a megszületést követő első hónapban 26 százalékkal ritkábban fordultak elő azoknál a babáknál, akiknek édesanyja a terhesség második felében folyamatosan szedte az omega-3 zsírsavat. A kedvező hatás kisebb mértékben a gyerekek életének első félévében is folytatódott.

A kutatók véleménye szerint az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak kedvezően befolyásolhatják a magzati és az újszülöttkori immunrendszer működését. Usha Ramakrishnan és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a mexikói nők megszokott táplálkozásukban átlagosan fele annyi DHA jellegű tápanyagot fogyasztanak, mint amennyit az amerikai asszonyok étrendjükben.