Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Eltűnhet a sün a brit kertekből

2011.08.12. 19:00

Egy pénteken napvilágot látott tanulmány szerint a sün azon tíz faj között van Nagy-Britanniában, amelyek populációja a legnagyobb mértékben esett vissza az elmúlt száz évben. Becslések szerint jelenleg egymillió sün él az országban, ami 25 százalékos csökkenést jelent az egy évtizeddel korábbi helyzethez képest.

A vizsgálat szerint a sünök száma azért csökken ilyen drasztikusan, mert a növényvédőszerek elpusztítják a fő táplálékukat adó hernyókat és rovarokat. Az elmúlt években ráadásul egyre több sün költözött lakott helyek közelébe, ahol azonban például patkányméreg tizedeli az állományt. Vagy belegabalyodnak a kerítésekbe, ami súlyos sérüléseket okozhat.

"Régen akadálytalanul átjuthattak egyik kertből a másikba, hogy élelmet szerezzenek, de a kerítések miatt ez ma már nem olyan egyszerű számukra" - mondta a vizsgálat vezetője, Toni Bunnell zoológus. Ráadásul évente mintegy 50 ezer sünt ütnek el a járművek az utakon, és szintén sok fullad bele a kerti tavakba.

A veszélyeztetett fajok brit listáján a sün mellett szerepel még például a kakukk, a siketfajd, az európai vörös mókus vagy a nádi varangy.