Friderika
9 °C
18 °C

Adományokból keresik földönkívülieket

2011.08.15. 09:23
Magánadományoknak köszönhetően ismét kutathatja az intelligens élet nyomát a SETI intézet 42 antennás rádióteleszkópja.

A SETI több mint 200 ezer dollárt kapott a további működéshez, és az adományozók között volt Jodie Foster színésznő is. A rádióteleszkópot eredetileg a SETI és a berkeleyi Kaliforniai Egyetem Csillagászati Laboratóriuma közösen üzemeltette, ez utóbbi azonban idén kiszállt a programból, mert elveszítette a Nemzeti Tudományos Alap támogatását, és csökkentették az e célra fordítható állami kiadásokat.

A SETI intézet vezető csillagásza, Seth Shostak elmondta: nagyon hálás, hogy ilyen gazdasági nehézségségek közepette sikerült összegyűjteni a pénzt.

A 42 antennás Allen Telescope Array (ATA) rádióteleszkóp-rendszert szeptemberben helyezik ismét üzembe, újrakalibrálják, és az év végéig napi 24 órán át működni fog.

A teleszkóp éves üzemeltetési költsége 10 fős személyzettel 2,5 millió dollár (481 millió forint). A teljes SETI intézet éves költségvetése 18 millió dollár (3,5 milliárd forint). A költségeket az adományozók, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a Nemzeti Tudományos Alap állja.

Az 1984-ben alapított kutatóintézet 42 rádióantennája 2007 óta kutatja a földön kívüli intelligencia jeleit, de közben az univerzum struktúráját és eredetét is vizsgálja.