Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kozmikus felkiáltójel figyelmeztet a jövőnkre

2011.08.15. 15:59

Ütközése első pillanataiban sikerült képet alkotni a távoli VV340 galaxispárról. A kép tetején oldalnézetből látható a VV340 északi része, alatta pedig a szemből látható VV340 déli rész terül el. A két spirál évmilliók alatt egyesül, pontosan úgy, ahogyan majd a Tejút és az Androméda egyesül évmilliárdokkal később.

A tőlünk 450 millió fényévnyire lévő galaxisokat a Hubble űrtávcső és a Chandra röntgenteleszkóp segítségével fényképezték le. A VV340 az ultrafényes galaxisok (LIRG) csoportjába tartozik.

Eddig nagyjából kétszáz LIRG-et azonosítottak, és a csillagászok elsősorban arra keresnek választ, miért bocsátanak ki olyan sok infravörös fényt. A LIRG-ek tízszer vagy akár százszor is több energiát termelnek, mint más galaxisok. Az energia forrása általában vagy intenzív csillagkeletkezés, vagy egy növekvő szupermasszív fekete lyuk.

wat

A Chandra adatai arra utalnak, hogy a VV340 északi részének központjában egy növekvő fekete lyuk van. Az infravörös kibocsátás jelentős része az északi galaxisból származik. Ezzel szemben a déli rész elsősorban az ultraibolya és rövid hullámhosszú emisszióért felel, és a megfigyelések intenzív csillagkeletkezési aktivitásra utalnak.