16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Japán 0
Spanyolország 1
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Costa Rica 0
Németország 1

Utat törnek maguknak a tumorsejtek

2011.08.17. 09:20
Brit tudósok feltárták, hogy a tumorsejtek miként képesek kikönyökölni maguknak a daganatból az utat, és ezáltal áttéteket képezni. A felfedezés révén megelőzhetővé válik a metasztázisok kialakulása.

A brit Rákkutató Intézet munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen vegyületek vesznek részt a sejtvándorlásban a rosszindulatú bőrrák, a melanoma esetében. Mint kiderítették, a tumorsejtek kétféle módon képesek vándorolni.

Egyrészt éles könyökszerű kitüremkedéseiket vetik be, hogy kiküzdjék magukat, másrészt a daganatok maguk is utat nyithatnak a tumorsejteknek. Mindkét esetben egy fehérjecsoport, a JAK-proteinek (Janus-kinázok) segítik a daganatos sejtek kiszabadulását, amelyek, a mozgásukhoz szükséges "izomerőt" biztosítják.

A brit kutatásoknak köszönhetően új megvilágításba került az áttétképződés, és lehetővé válik a folyamat megakadályozása. A másodlagos daganatok sokkal agresszívebbek a primer tumoroknál, és nehezebben reagálnak a terápiára. A daganatos halálozás 90 százaléka a metasztázisok számlájára írható.

A JAK-fehérjék egyébként már rég a vádlottak padjára kerültek, ezeket a proteineket ugyanis összefüggésbe hozták a leukémiával, és néhány gyógyszerkészítményt kifejlesztettek ellenük. "Kutatásaink azt bizonyítják, hogy gyógyszeresen megakadályozható az áttétképződés" - hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Chris Marshall professzor.  • Hírek
  • Hírek