Először ültettek be sikerrel szívprotézist

2011.08.18. 12:20
Veleszületett szívbetegség korrigálására szolgáló új protézist kapott egy ötéves kislány Kanadában. Az eszköz első változata még hibás volt, sok esetben kellett pacemakert is beültetni mellé.

A montreali kórházban sikeresen megműtöttek egy interventrikuláris vezetési zavarban (IVC) szenvedő kislányt, aki a veleszületett betegség miatt szívritmuszavar, légzési problémák és fertőzés veszélyének volt kitéve.

Az egészséges szívben a két kamrát egymástól izoláló sövény választja el. Az ebben a betegségben szenvedőknél azonban a kamrák egy a véráramlást lehetővé tévő nyíláson át kapcsolatban állnak egymással. A komplikáció súlyossága a nyílás méretétől függ.

Egyesült államokbeli kutatók csoportja már kidolgozott egy speciális protézist az átjáró hermetikus elzárására. Az AGA Medical amerikai cég már a piacra is dobta a világhírű orvos és orvosiműszer-feltaláló Kurt Amplatzról elnevezett Amplatzer nevű protézist. A protézis első változatának katéteres felhelyezése azonban több hibával járt – mondta el Joaquin Miro, a montreali Sainte-Justice gyermekkórház kardiológusa.

Többször is előfordult például, hogy megsértették a szíven belüli ingerületvezetést végző kötegeket, és ennek következtében leállt az ingerületvezetés, így pacemaker beépítésére volt szükség. Ezt a szövődményt a páciensek öt százalékánál tapasztalták. A kardiológiai központok többsége ezért le is állította a protézis használatát, és inkább szívsebészetre küldte a betegeket.

Időközben az AGA kifejlesztette a protézis újabb változatát, amelyet laboratóriumi körülmények között állatokon próbáltak ki. Az amerikai gyógyszer-felügyeleti hivatal (FDA) még nem adott szabad utat a protézis új változata alkalmazásának, de a kanadai egészségügyi minisztérium bizonyos esetekben engedélyezte a felhasználását – mondta el Miro doktor.

Miro doktor csapata június végén ültette be a protézist katéteres eljárással, de a sikeres operáció bejelentésével vártak néhány hetet, míg a páciens fájdalommentes lesz. "Most alkalmaztuk először a protézis új változatát emberi szervezetbe ültetve" – mondta Miro doktor.

A híres montreali gyermekkórház évente több műtétet tervez az új protézissel, amely sokkal gyorsabb felépülést tesz lehetővé, mint a nyíltszíves operáció.

"Először a kevesebb komplikációval járó, technikailag könnyebb eseteket kezeljük, majd idővel egyre fiatalabb paciensek esetében is alkalmazni akarjuk. Reméljük, hogy néhány év múlva már újszülöttek esetében is alkalmazható lesz" – mondta Joaquin Miro.  • Hírek
  • Hírek