Golyóálló bőr készül pókselyemből

2011.08.18. 13:44
Az már kiderült, hogy a kriptonitnak semmi köze nincs a sztreccsgatyás szuperhősök képességeihez, és most az is kiderült, hogy Superman kitől kapta ellenálló bőrét.

A képregényhős Supermant elpusztító kriptonitról 2007-ben kiderült, hogy közönséges ásvány, nem világít zölden és teljesen ártalmatlan. Most egy holland kutatócsoport Superman ellenálló bőrének titkát fejtette meg. Valószínűleg Spiderman adta kollégájának a különleges páncélt, amiről lepattannak a golyók.

Jalila Essaidi a pókselyembőrt teszteli
Jalila Essaidi a pókselyembőrt teszteli

Jalila Essaidi holland művésznő és a Törvényszéki Genetikai Konzorcium (az ottani helyszínelők) emberi bőrsejtek és pókselyem kombinálásával készítettek golyóálló szövetet. Sajnos egyelőre csak a lassabban haladó golyókat állítja meg a különleges anyag, a 22-es kaliberű fegyverből kilőtt lövedéket nem állítja meg.

A golyóálló szövet és nagy sebeségű lövedék találkozása
A golyóálló szövet és nagy sebeségű lövedék találkozása

Ez egyáltalán nem okozott csalódást Essaidinak, mert ő a fejlesztést úgyis csak egy furcsa művészeti projektnek szánta, amellyel a biztonság viszonylagosságát akarta bemutatni.

A golyóálló szövet és kis sebeségű lövedék találkozása
A golyóálló szövet és kis sebeségű lövedék találkozása

A különleges pókselymet a Utah Állami Egyetem kutatói gyártották le. Éveket töltöttek el azzal, hogy genetikailag módosított kecskék tejéből pókfonál-proteineket nyerjenek ki, és abból különösen erős szálakat készítsenek. Essaidi ezeket kombinálta a Leiden Orvosi Egyetemtől szerzett bőrsejtekkel.

Ez a bőr még messze van attól, hogy páncélként hasznosítsuk, de kiállítási tárgyként 2012 január 8-ig megtekinthető Hollandiában, a leideni természettudományi múzeumban.  • Hírek
  • Hírek