Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Megtalálták a prosztatarák genetikai okait

2011.08.18. 13:40
A prosztatarák legagresszívabb fajtáival kapcsolatos genetikai variánsok felfedezése lehetővé teszi olyan vérteszt kidolgozását, amellyel könnyen megkülönböztethetők a veszélyes daganatok a lassú kifejlődésűektől, és így elkerülhetőek a felesleges kezelések.

"Nagyon hiányoznak azok a biomarkerek, amelyek révén különbséget lehet tenni a lappangó prosztatarákban és a daganat agresszívabb formáiban szenvedő páciensek között" – mondta Janet Stanford, a Hutchinson Központ prosztatarák-kutató programjának társigazgatója, a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című amerikai szakfolyóiratban ismertetett klinikai kutatás fő szerzője.

"Míg a korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy a genetikai jellemzők meghatározóak voltak ezen ráktípus kialakulásában, a mostani kutatás az első, amely megállapította a különböző genetikai variánsok szerepét a halálozásban" – hangsúlyozta Standford.

A kutatásban részt vevő azon pacienseknél, akiknek a szervezetében jelen volt az öt genetikai variáns közül négy, 50 százalékkal magasabb volt a kockázata annak, hogy prosztatarákban halnak meg, mint azok esetében, akiknél ezekből a variánsokból csak kettő vagy annál kevesebb volt kimutatható.

Pénzkidobás

Sok férfi, főként az idősebb korosztályból, akinél lassú a prosztatarák kialakulása és alacsony a halálozási kockázat, fölöslegesen esik át durva beavatkozásokon. Ilyen például a dülmirigy eltávolítása. A következény szexuális impotencia vagy az inkontinencia lehet. Ezenkívül a fölösleges kezelések sokba is kerülnek, az Egyesült Államokban ezeket a költségeket évente 2-3 milliárd dollár (376-564 milliárd forint) közöttire becsülik.

A tanulmányhoz a kutatók, közöttük az amerikai Nemzeti Rákellenes Intézet (NCI) munkatársai 1309 Seattle-ben élő, prosztatarákban szenvedő 35 és 74 év közötti férfiből levett vérminta DNS-ét tanulmányozták. A kutatók 156 gén 937 variánsát vizsgálták meg. Ezek közül a variánsok közül 22 tűnt kapcsolatban lévőnek a prosztatarák okozta halálozással. A kutatók ezután e 22 genetikai variánst tanulmányozták egy másik 2875 férfi részvételével elvégzett svédországi kutatáson. A prosztatarákban szenvedő férfiak itt is 35 és 74 év közöttiek voltak. Megállapították, hogy e variánsok közül öt áll szoros kapcsolatban a prosztaták okozta halállal.

A bőrrák után a prosztatarák a leggyakoribb betegség a férfiaknál, és évről-évre nő az esetek száma. Az Egyesült Államokban 2010-ben 217 730 új esetet diagnosztizáltak és 32 050 férfi halt meg a betegségben.