Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Mamutbébit találtak a nyenyecek földjén

2011.08.19. 11:44

Újabb mamutbébit találtak a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. Az épnek látszó tetemet Pjotr Jadne, egy állami gazdaság brigádvezetője találta a tundrában, a felszínen, Misz Kamennij településtől nem messze. A rendkívül ritka lelet megmentésére a szalehardi Semanovszkij múzeum munkatársai sürgős expedíciót indítottak. A múzeum igazgatója, Natalja Fjodorova szerint a lelet világszenzáció lehet, amennyiben beigazolódnak az épségéről szóló hírek.

Amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik, a kis mamutot még pénteken helikopterrel a körzet székhelyére, a Moszkvától 2500 kilométerre észak-keletre lévő Szalehardba viszik, ahol külön e célra előkészített hűtőkamrában helyezik el.

A legismertebb mamutbébi-leletet is ezen a vidéken találták: a Ljubának elnevezett kis mamutra 2007-ben leltek. A paleontológusok azóta bizonyították, hogy Ljuba 37 500 évvel ezelőtt pusztult el, mintegy 4-5 hónapos korában. Ljubát az orosz Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetében konzerválták, majd a világ számos pontján kiállításokon mutatták be, később azonban visszatért Szalehardba, és jelenleg is az ottani múzeumban látható.

A ma ismert legrégibb mamutleletek négymillió évesek, ezeket Etiópiában találták. A legutolsó példányok a tudomány mai állása szerint mintegy négyezer évvel ezelőtt vesztek ki.