Tanulmány készült az oltások mellékhatásairól

2011.08.26. 16:34

A védőoltások okozhatnak bizonyos mellékhatásokat, de a komoly mellékhatás igen ritka, és nincs közük az autizmushoz és az 1. típusú cukorbetegséghez – írta az Amerikai Orvostudományi Intézet 17 év után először készített átfogó jelentésében.

A csütörtökön közzétett jelentés nem az aggódó szülők megnyugtatására szolgál. Az általa felsorolt mellékhatások közül néhányat – mint például a láz okozta szívroham  - az orvosok már régóta ismernek.

A jelentést ehelyett az amerikai kormányzat védőoltás okozta sérülések kártalanítási programja kérésére készítették el, amely – mint a neve is mutatja – a védőoltások miatt egészségkárosodást szenvedetteknek fizet kártérítést. Az amerikai törvények előírják az ilyen független vizsgálatot a mellékhatások listájának összeállításakor, hogy azok megfeleljenek a legfrissebb tudományos eredményeknek.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a védőoltások általában biztonságosak, és segíthetnek az orvosoknak, hogy meggyőzzék a kis létszámú, de annál hangosabb védőoltás-ellenes mozgalom tagjait. Néhány, védőoltással megelőzhető betegség, mint a kanyaró, ismét terjedőben van.

A jelentés visszautal sok más tudományos jelentésre, amelyek kizárják, hogy a védőoltás autizmust idézne elő, ugyanakkor tizennégy bizonyított mellékhatást sorol fel. A kanyaró-mumpsz-rózsahimlő (rubeola) elleni MMR oltás mellékhatása lehet a láz okozta szívroham, amely ritkán hosszantartó következményekkel járhat.

Az MMR okozhatja az agygyulladás egy ritka formáját is egyes, immunproblémákkal küszködő embereknél. A bárányhimlő elleni védőoltás előidézhet vírusos fertőzést. Esetenként tüdőgyulladással, fertőző májgyulladással vagy agyhártyagyulladással járhat. Az MMR, a bárányhimlő, a hepatitisz B, a meningococcus okozta gennyes agyhártyagyulladás elleni és tetanuszt tartalmazó védőoltások kiválthatják az anafilaxia (túlérzékenység) néven ismert súlyos allergiás reakciót.

Nyilvánvalónak tűnik, de bizonyíték még nincs néhány mellékhatásra, így a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás okozta anafilaxiára, és a MMR oltásnál egyes nőknél és gyermekeknél kialakuló, rövid ideig tartó fájdalomra. A jelentés szerint nincs alapja az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatba hozott két mellékhatásnak: a Bell-féle bénulásnak (arcidegbénulás) és a rosszabbodó asztmának.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lennének más mellékhatások, de a kutatás nem talált elegendő bizonyítékot több mint száz másik lehetőségre. Egyes oltások még túl újak ahhoz, hogy valóban valamilyen tényleges jelenséghez kapcsolhatók legyenek.  • Tippek
  • Bankszámla