Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Az európaiak 38 százalékának van mentális vagy idegrendszeri problémája

2011.09.05. 12:38

Csaknem 165 millió európai, a lakosság 38 százaléka szenved évente valamilyen mentális vagy idegrendszeri egészségügyi problémától, például depressziótól, szorongástól, álmatlanságtól vagy demenciától - állapította meg egy nagyméretű európai tanulmány.

Miközben az érintetteknek csak mintegy harmada kapja meg a szükséges terápiát vagy gyógyszert, a mentális betegségek nagy aránya óriási gazdasági és szociális terhet jelent, mert elszenvedői alkalmatlanná válhatnak a munkavégzésre, és személyes kapcsolataik is tönkremehetnek.

"A mentális zavarok váltak Európa számára a legnagyobb kihívássá a 21. században" - írják a tanulmány szerzői. A három éven át végzett kutatást Hans Ulrich Wittchen, a Drezdai Egyetem munkatársa vezette. A vizsgálat harminc európai országban - a 27 uniós államon túl Svájcban, Izlandon és Norvégiában - 514 millió lakosra terjedt ki.

Wittchen kutatócsoportja mintegy száz rendellenesség előfordulását elemezte a szorongástól a depresszióig, a függőségtől a szkizofréniáig, valamint olyan idegrendszeri betegségeket is, mint az epilepszia, a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex. A tanulmány eredményeit az Európai Neuropszichofarmakológiai Kollégium hétfőn tette közzé.