Auguszta
-4 °C
2 °C

A madarak már jelzik a globális felmelegedést

2011.09.11. 11:09
A magasabb területekre költözésre sarkallhatja az alpesi madarakat a légkör felmelegedése - a csúcsokra jutva azonban a teljes eltűnés veszélye fenyegeti őket. A változás lehetőségére a semprachi Svájci Madárfigyelő Állomás szakértői figyelmeztetnek.

A klímaváltozás egy élőlényt sem hagy érintetlenül: a felmelegedés és a csapadékot illető változások oda vezethetnek, hogy a növények és az állatok új helyekre települnek és elhagyják ősi területeiket. Amennyiben nem sikerül alkalmazkodniuk az új körülményekhez, a kihalás veszélye fenyegeti őket.

Három éve tartó kutatások eredményei szerint a jövőben elsősorban az alpesi madaraknak kell megküzdeniük a klímaváltozás következményeivel. A hőségre érzékeny fajok egyre magasabb területekre vonulnak, így előfordulhat, hogy teljesen eltűnnek.

Különösen rosszak az előrejelzések az alpesi hófajd esetében: a becslések szerint a 21. század végére nem marad megfelelő élettér Svájcban ennek a madárnak - mondta el Ramona Maggini, a ClimBird elnevezésű projekt vezetője.

Már ma láthatóak a klímaváltozás hatásai. Az alpesi hófajd állománya az elmúlt 20 évben egyharmadával csökkent. A századforduló óta az összes madárfaj egyharmada vonult magasabb területek felé.