Timót, Xénia
2 °C
6 °C

A halolaj hátráltathatja a kemoterápiát

2011.09.13. 11:00

A halolaj tartalmú étrend-kiegészítőkben lévő zsírsavak megakadályozhatják, hogy a kemoterápiás szerek megtámadják a daganatot, ezért a pácienseknek abba kellene hagyniuk szedésüket a terápia idejére - közölték hétfőn holland kutatók.

A halolajban lévő omega-3 és omega-6 zsírsavakat világszerte árulják étrend-kiegészítőként, gyártóik szívvédő és az agyműködést javító hatásukat emelik ki.

A hollandiai Utrechti Egyetem Orvosi Központjának kutatói azonban állatkísérletekben úgy találták, hogy a zsírsavak egyes típusai gátolhatják bizonyos kemoterápiás szerek hatékonyságát. Az állatkísérleteket a cisplatin elnevezésű, a tüdő, a hólyag, a petefészek és a here tumorjának kezelésére használt kemoterápiás szerrel végezték. A kísérleti egerek daganata a bőr alatt helyezkedett el, ezt kezelték kemoterápiával. A kutatók leírása szerint azok az egerek, amelyeknek halolajat adtak be, érzéketlenné váltak a kemoterápiával szemben.

Emile Voest, a tanulmány egyik onkológusa azt javasolja, hogy a kemoterápia időtartama alatt a páciensek ne szedjék ezeket a készítményeket. Voest úgy véli, hogy maga a szervezet választ ki a vérbe olyan védőanyagokat, amelyek elegendően hatékonyak ahhoz, hogy gátolják a kemoterápia hatásosságát.

A tanulmány a Cancer Cell című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.