Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

A nyugtató szavak a szívartériákra is hatnak

2011.09.20. 10:57
A megnyugtató szavak és a placebó kezelés nem csupán a mellkasi fájdalmakat enyhítik, hanem közvetlenül a szívartériákra is hatnak - állapították meg német kutatók.

Mellkasi fájdalomra panaszkodó páciensek közül harmincnak (miután érfestéssel kiderült, hogy nincs infarktusuk) azt mondták a vizsgálatban, hogy fájdalmukat csillapító infúziót kapnak. A pácienseknek ezt követően nemcsak fájdalmaik enyhültek, hanem kis mértékben ugyan, de mérhetően megváltozott szívartériáik átmérője is.

A páciensek egyikének sem volt szívrohama, a tesztcsoportba csak azok kerültek be, akiknél a vizsgálat nem mutatott ki elzáródást koronáriás ereikben. Ők azonban ezt nem tudhatták még, amikor infúziót kötöttek be nekik azzal, hogy az fájdalomcsillapító gyógyszert tartalmaz. Az infúzióban valójában nem volt hatóanyag, gyógyszer helyett fiziológiás sóoldatot tartalmazott.

A legfontosabb megállapításunk az volt, hogy a koronáriás erek egyértelműen reagáltak egy pusztán pszichológiai beavatkozásra - idézték fel a kutatók. A páciensek koronáriás erei a placebó hatására szűkültek. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy a kevésbé megterhelt szívnek kevesebb vérre van szüksége, ezért a páciensek agya a megnyugtató hírre úgy reagálhatott, hogy elmúlt a vészhelyzet. Utaltak a kutatók azokra a korábbi tapasztalatokra is, amikor szívgyógyszerek klinikai kipróbálásánál a placebót kapott pácienseknek is csökkent a mellkasi fájdalmuk, nem csak azoknak, akik a hatóanyag tartalmú szert kapták.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek