Földrengés miatt állnak bíróság elé olasz tudósok

2011.09.20. 14:30
Hat tudós és egy volt kormányzati tisztviselő állt ma bíróság elé emberölés miatt a 2009-es L'Aquila-i földrengés miatt.

Az ügyészek azt állítják, az alperesek hamisan adtak ki megnyugtató nyilatkozatot a várost megrázó több száz kisebb rengést követően. A védelem szerint nincs mód megjósolni a nagyobb földrengéseket, még egy szeizmikusan aktív területen sem.

Az ügyészek azzal vádolják a hét vádlottat, hogy “hanyagságból és meggondolatlanságból általánosan és nem hatékonyan” értékelték a helyzetet, és hiányos, pontatlan és ellentmondásos információkat közöltek.

Az első tárgyaláson hét vádlott közül csak egyikük jelent meg, Bernardo De Bernardinis, aki egyébként az ország  egyik elismert geofizikusa és tagja az ország polgári védelmi hivatalának.

Sokan otthonaikban vesztették életüket

A hét vádlott tagja volt az olasz kormány által felállított Komoly Kockázatok Bizottságának, feladatuk pedig a több száz kisebb rezgés kockázatainak kiértékelése volt, hónapokkal a várost megrázó hatalmas földrengés előtt.

Egy héttel a földrengés előtt kiadtak egy közleményt, amiben kijelentették, hogy nem lehet előre megjósolni, mikor fog bekövetkezni egy nagyobb rengés. Emellett javasolták, hogy az építészek jobban vegyék figyelembe a földrengés lehetőségét építkezéseik során. Ugyanekkor azonban Barberi, aki Komoly Kockázatok Bizottságát vezette, állította, hogy semmilyen következtetést nem lehet levonni abból, hogy egy területen több kisebb rengés történik.

A katasztrófa éjjelén, ügyészség szerint, a tanács miatt sokan haltak meg házaikban, míg azok, akik inkább az utcára mentek, túlélték a 6,3-as magnitúdójú, 309 emberéletet követelő földrengést. A vádlottaknak 15 év börtönnel és 22 millió eurós büntetéssel kell szembenézniük.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport