Zsófia
17 °C
21 °C

Új verébfaj alakult ki

2011.09.20. 10:20
Norvég kutatók genetikai vizsgálatok alapján állítják, hogy az olasz veréb már külön fajnak tekinthető: létrejötte a mindenütt előforduló házi veréb és a spanyol veréb kereszteződésének köszönhető.

Jó ideje folyik a vita a faj különállóságát illetően, számos madárhatározó külön fajként említi. A jelenlegi kutatás azonban úgy tűnik, végleg pontot tesz a kérdésre. Glenn-Peter Saetre, az Oslói Egyetem evolúcióbiológusa és kutatótársai olasz és spanyol verebek populációit tanulmányozták egyazon délkelet-olaszországi élőhelyen. A madarakból vért vettek DNS kivonása céljából.

A genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy az olasz veréb (Passer italiae) a házi veréb (Passer domesticus) és a spanyol veréb (Passer hispaniolensis) hibridje. Nem is szaporodik a spanyol verébbel, annak ellenére, hogy egymás mellett élnek. Valószínűsíthető, hogy a spanyol verebek egyszerűen más időben szaporodnak.

Bár evolúcióbiológiai szinten nem egyértelmű a külön faj definíciója, a leghelytállóbb, hogy külön fajnak nevezzük azokat, amelyek természetes körülmények között nem hajlamosak szaporodni egymással - magyarázta William Amos, a Cambridge-i Egyetem evolúciógenetikus professzora. Ha az olasz verebek tényleg nem szaporodnak többé a spanyol verebekkel, generációról generációra egyre inkább elkülönülnek majd genetikailag.