Emma
5 °C
10 °C

175 millió éves halgyíkcsontvázat találtak Németországban

2011.09.21. 13:09
Szokatlan kövületre, egy halgyík csaknem teljesen épen fennmaradt csontvázára bukkantak német kutatók Braunschweigben.

A braunschweigi állami természettudományi múzeum őslénykutatói egy ichthyoszaurusz mintegy négy méteres, 175 millió éves csontvázát ásták ki a város északkeleti peremén. Az elmúlt száz év alatt ez az ötödik halgyíkcsontváz, ami Németország északi részén kerül elő. A lelet igazi szenzáció, maguk a paleontológusok is meglepődtek. Egy ásatás helyszínén kotróval láttak neki a terep előkészítésének, de alig kezdődtek el a munkálatok, mindössze 50 centiméterrel a felszín alatt a talaj elszíneződése és csonttöredékek utaltak a kövületre. A kutatók csak pár méter mélységben számítottak érdekesebb leletekre.

Ichthyoszaurusz
Ichthyoszaurusz

Lehetséges, hogy a felszínhez közeli helyzetéből adódóan a csontváz még fiatalabb, ez esetben még izgalmasabb a lelet a tudomány számára. Még nagyjából egy hétig tart a megkövült csontváz kiásása, ezt követően behatóbban megvizsgálják majd a múzeumban.

Az ichthyoszauruszok testfelépítése a mai delfinekére emlékeztet, azokhoz hasonlóan rendszeresen fel kellett úszniuk a felszínre levegőért. A tengerlakó hüllők 90 millió évvel ezelőtt pusztultak ki, míg a legrégebbi halgyíkkövületek a triászból, 240 millió évvel ezelőttről származnak.