Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

A marihuána eltörli a poszttraumás stresszt

2011.09.22. 09:34
A megfelelő időben adagolt marihuána megakadályozta patkányoknál a poszttraumás stressz kialakulását - közölték állatkísérleteik eredményét a Haifai Egyetem kutatói.

A Neuropsychopharmacology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői úgy találták, hogy amikor a traumás élményt követően 24 órán belül marihuánával kezelték a patkányokat, sikerült megelőzni náluk a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) tüneteinek kialakulását.

Irit Akirav kutatásvezető kiemelte, hogy az időablaknak, amelyen belül el kell kezdeni a szer adagolását, nagy jelentősége van. A kísérlet első részében extrém nagy stresszhatásnak tették ki az állatokat, amelyek ezt követően az emberi PTSD-hez hasonló tüneteket mutattak.

A következő szakaszban négy csoportba osztották a patkányokat, az első csoportban lévők nem kaptak marihuánát, a második, harmadik és negyedik csoportban lévők viszont igen, 2, 24, illetve 48 óra elteltével.

Egy héttel később valamennyi állat viselkedését megvizsgálták a kutatók, és úgy találták, hogy azok a patkányok, amelyek nem kaptak marihuána injekciót és azok, amelyek 48 órával a stresszhatás után kapták csak meg, egyaránt mutatták a PTSD tüneteit, valamint erős szorongásra utaló tüneteket is. A második és a harmadik csoportba került patkányoknál eltűntek a PTSD tünetei, de szorongást náluk is tapasztaltak.

Akirav magyarázata szerint az időben alkalmazott marihuána nem törölte ugyan a megélt tapasztalatot, de segített megelőzni a PTSD tüneteinek kifejlődését a patkányoknál. A kannabinoidok hatását az agy amigdala nevű területén lévő receptorok közvetítették - tette hozzá a kutató, aki reméli, hogy eredménye humán alkalmazásában is előrébb lépnek a pszichiáterek.  • Vennék
  • Hírek