Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Pénteken újra Kutatók Éjszakája

2011.09.22. 11:06

Szeptember 23-án pénteken idén is megrendezik a legnépszerűbb tudományos fesztivált, a Kutatók Éjszakáját. Ezúttal 26 város 55 helyszínén zajlanak majd a programok, kora estétől egészen hajnalig. Az egész napos fesztivál-jellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése.

Az Ericsson Science Parkban például morzegép és okostelefon fog kommunikálni, ezen kívül bemutatják a cég mérnökeinek távirányítású kütyüit, lesz virtuális focimeccs, programozott legórobotok csatája és megtekinthető lesz Ferenc József telefonja.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány központjában a HiTech pubban várnak minden érdeklődőt. A Klebelsberg Kultúrkúriában a Szertár blog gazdája, Zsíros László Róbert mutat be látványos kísérleteket a közönségnek, a budai várban pedig virtuális sétákat lehet tenni az Olümposzra, Mátyás király udvarába, a régi Budapestre, Sherlock Holmes Londonjába vagy akár a Marsra. A Petőfi Irodalmi Múzeumban aranymosás várja a látogatókat.

Helyszínelők, James Bond, csillagok

A Corvinus Egyetemen bepillanthatunk a genetikailag módosított növények világába, az ELTE-n megelevenednek a jégkorszak állatai, s a résztvevők kézbe foghatják a maradványokat, eredeti fogakon próbálhatják ki az egyes preparálási módszereket. A Semmelweis Egyetemen gyakorlati bemutatókban a bűnügyi orvos feladatát, a halottvizsgálat lépéseit ismerhetik meg a látogatók, majd egy szimulált helyszíni szemlén maguk is orvos szakértővé válhatnak. A Pázmányon idén is mindenkit vár a robotfoci és robotikai kutatások, az Óbudai Egyetem Mérnöki Karán James Bond eszközeivel ismerkedhetnek a látogatók, a Semmelweis Orvostudományi Kutatóközpontban pedig a rákos sejtek felismerésére kifejlesztett onko-kést mutatják be. A központi budapesti programnak és a kutatói karrier körüljárásának a Gödör Klub ad otthont, a programokat kísérő koncerteket többek között a Pál Utcai Fiúk is fellép.

A vidéki egyetemek és kutatóintézetek is készültek. Debrecenben bemutatkozik a magfizikus, mint modern alkimista, Sopronban ökológiailábnyom-számolás lesz, Egerben pedig kiderül, megszerethetők-e a denevérek. A miskolci Bay-LOGI intézetben szárazjégből készült fagyi és nanokozmetikai szalon fogadja a közönséget, Szegeden pedig egy éjszakára bárki meteorológussá válhat.  A szeptemberi égboltot több városban is csillagászati távcsövekkel és szakértő segítséggel kémlelhetjük: Budapesten a Gödör Klubban és a BME-n, valamint Kecskeméten, Egerben, Győrben, Szombathelyen, Pécsett, Székesfehérváron és Miskolcon is égi sétára várják a látogatókat, de megnyitja kapuit a Bajai Csillagvizsgáló is. További programok között a Kutatók Éjszakája honlapján lehet böngészni.

Az Európai Bizottság támogatását is élvező rendezvényt már hatodszor rendezi meg a Tempus Közalapítvány, idén második alkalommal a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek.