Csellel jutnak párzási lehetőséghez a kis halak

2011.09.26. 08:44

A kistermetű hím zebrahalak méretükből előnyt kovácsolva megelőzhetik nagyobb társaikat, így előbb termékenyíthetik meg a nőstény által lerakott ikrákat - derítették ki brit kutatók.

A zebrahalak (Danio rerio) kedvelt kutatási alanyok, különösen a genetika területén. Viselkedésüket egyre nagyobb figyelem kíséri, remélve, hogy többet tudhatunk meg távoli vízi őseink evolúciójáról. A Sheffieldi Egyetem kutatói jelen vizsgálattal a zebrahalak hierarchiájára voltak kíváncsiak.

A domináns hímek könnyen azonosíthatóak, mivel járőrőznek, és közben üldözőbe veszik a kisebbeket - magyarázta Penelope Watt, a kutatás vezetője a BBC hírportálja szerint. A dominancia szaporodásban betöltött szerepét vizsgálva kollégáival apasági teszteket végeztek el a zebrahalembriókon.

Mihelyt a nőstény ikrarakáshoz készülődött, a hímek versengeni kezdtek a hozzá eső legközelebbi helyért. Minél közelebb kerülnek ugyanis, annál nagyobb eséllyel tudják megtermékenyíteni az ikrákat.

Az utódok DNS-vizsgálata igazolta azt a feltevést, hogy a domináns hímek rendelkeztek a legtöbb utóddal. Az alárendelt hímek közül azonban legtöbb esélye a legkisebbeknek volt a szaporodásra. Valószínű, hogy a kisebb hímek fordulékonyságuknak köszönhetően becsusszannak a nőstény és a nagyobb hím közé, így ők termékenyíthetik meg elsőként az ikrákat - írták a kutatók az Ethology című szaklapban.

Más halaknál is megfigyeltek már ilyen cseles szaporodási stratégiákat, és a mostani eredmény is alátámasztja, hogy egyes fajoknál a hímek szexuális fortélyokat fejlesztettek ki, hogy kompenzálják apró termetüket.  • Hírek
  • Bankszámla