Láthatóvá válnak az álmok

2011.09.28. 13:02
Egy kaliforniai kutatócsoportnak sikerült videón megmutatnia az emberi agy által formált belső képeket. Ha így folytatják, nemsokára felvételről tudjuk megnézni azt, amiről eddig csak álmodtunk: saját álmainkat.

“Hatalmas ugrás ez a belső képek rekonstrukciója felé. Ablakot nyitunk az elménk filmjeire” - kommentálta Jack Gallant professzor, a kaliforniai Berkeley neurológusa azt a történelmi jelentőségű haditettet, melynek során az egyetem kutatóinak sikerült videón megjeleníteniük az emberi agy által formált képeket.

Az álmok visszajátszása még nem megy, de az eredmény, amelyet a Current Biology folyóirat szeptemberi számában tettek közzé, így is elég meggyőző: a kutatók által a YouTube-ra feltöltött videó bal oldalán az a filmajánló látható, amelyet a kísérleti alanyok megtekintettek, a jobb oldalon pedig az, amelyet a mágneses rezonancia-készülék (fMRI) által rögzített jelek alapján készült.

A feladat nem volt olyan egyszerű, mint gondolnánk, az eredmény sok hosszadalmas fázisban készült el. Mint az a YouTube-videóhoz csatolt leírásból kiderül, a kísérleti alanyokkal először több órányi videót nézettek meg, majd a kutatók szótárakat készítettek, hogy a filmajánlókon látható formákat és mozgást meg tudják feleltetni az fMRI által rögzített adatoknak.

A több ezer mérési pont mindegyikéhez külön szótárt készítettek. A szótárak minőségét új, az alanyok által még nem látott videókkal tesztelték, majd a következő lépésben 18 millió másodpercnyi, a YouTube-ról véletlenszerűen letöltött felvételből könyvtárat hoztak létre. A videók és a szótárak felhasználásával már meg tudták jósolni az agytevékenységet, ezután kiválasztották azt a száz felvételt, amelynek esetében a jósolt agytevékenység leginkább hasonlított a mérthez. A rekonstrukció a klipek átlagolásával készült el.  • Hírek
  • Hírek