Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Felismerni és kezelni is nehéz a hasnyálmirigyrákot

2011.10.06. 11:58

Steve Jobsnál több mint hét éve diagnosztizálták a hasnyálmirigyrák neuroendokrin típusát, 2009-ben egy májátültetésen is átesett. Az Apple-alapító sokáig titokban tartotta betegsége természetét, ám az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett független orvosszakértők szerint azért lehetett szüksége a májátültetésre, mert a kezelés után rákja visszatért, és áttétet képzett. Feltételezésük szerint Jobs halálát a rák, az új máj leállása vagy a kilökődés megelőzésére adott szerek miatti szövődmény okozhatta.

A hasnyálmirigyrákok többsége úgynevezett adenokarcinóma. Az esetek 5 százalékát kitevő neuroendokrin daganatok kezelése könnyebb, és ez a ráktípus kevésbé agresszív. A hasnyálmirigyet nehéz megközelíteni diagnosztikai céllal, a mégis fellelt tumor eltávolítása pedig bonyolult műtétet igényel.

Az amerikai Nemzeti Rákintézet adatai szerint a hasnyálmirigyrákos esetek csak mintegy 8 százalékát diagnosztizálják, mielőtt áttétet képezne. Náluk az ötéves túlélés aránya 21,5 százalék, azoknál viszont, akiknél későbbi stádiumban veszik észre a daganatot, ez az arány csak két százalék. Műtéti megoldást még a nem áttétes daganatoknak is csak 15 százalékánál tudnak felajánlani az orvosok, a kemoterápia pedig sokszor hatástalan a hasnyálmirigyrákra. A neuroendokrin daganatoknál az ötéves túlélés esélye jobb, 42 százalékos.

„Küzdött, ment tovább, és tette mindazt, amit meg akart tenni, mindaddig, amíg ezzel a betegséggel élt" – mondta Julie Fleshman, a Pancreatic Cancer Action Network elnevezésű szervezet elnöke a LiveScience egészségügyi portálnak.

Vérteszt készül

A daganatok nemcsak felbukkanási helyük szerint különböztethetők meg, hanem igen változékonyak lehetnek genetikai hátterük alapján is. Amerikai és brit kutatók most olyan módszert keresnek, amellyel a mutálódott DNS már a rákmegelőző állapotban kimutatható a vérből.

A hasnyálmirigyrák hátterében lévő génmutációk családfájának elemzésével kiszámolták, hogy mennyi idő alatt alakul ki ez a nagy halálozási arányú ráktípus. Becslésük szerint átlagosan 11,7 év telik el, amíg a rákmegelőző állapotból az első valódi ráksejtek kifejlődnek. További 6,8 évig tart, amíg a daganat növekszik, és az első ráksejtek valahol másutt jelennek meg a testben, majd átlagosan 2,7 év múlva meghal a páciens.