Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szondát küld a Naphoz Európa

2011.10.06. 07:55 Módosítva: 2011-10-06 08:19:10

A Napot és a sötét energiát kutatja az Európai Űrügynökség (ESA) két új űrmissziója; a terveket az ESA illetékesei Párizsban jelentették be.

A Solar Orbiter napszondát 2017-ben indítják, az Euclid űrteleszkópot pedig 2019-ben. A missziók költsége egyenként 470 millió euró (140 milliárd forint) és mindkettő része az ESA kozmikus víziók 2015-2025 elnevezésű űrkutatási programjának.

A Solar Orbiter, amelyet az amerikai Cape Canaveralből indítanak Atlas hordozórakétán, minden eddiginél részletesebben vizsgálja majd a Napot. A szonda közelebb merészkedik központi csillagunkhoz, mint bármilyen eddigi űreszköz. Elsősorban a napszelet, a Napból kiáramló töltött részecskék áramlatát vizsgálja, és mintát vehet belőle nem sokkal az után, hogy az áramlat elhagyta központi csillagunkat. Az űrszonda figyeli a flereket (a fler a naplégkör egy korlátozott részének hirtelen, percek alatti erős kifényesedése a röntgentartományban és esetleg más hullámhosszokon), ahogy vizsgálja a koronakidobódást, a napkorona egy darabjának kilökődését a bolygóközi térbe.

Míg a Solar Orbiter a Napot kutatja, az Euclid a sötét energiát, amely a világegyetemnek a gravitációnak ellentmondó gyorsuló tágulását okozza. Nevét Alexandiai Euklidész ókori görög matematikus, a "geometria atyja" után kapta, mivel a sötét anyag és a sötét energia tulajdonságainak, ezen keresztül az Univerzum geometriájának jobb megismerésére tervezik.

Az űrteleszkóp körülbelül tízmilliárd fényévnyi távolságra lát el, és azt vizsgálja majd, hogy milyen erők hatnak a galaxisokra és galaxishalmazokra. Szojuz hordozórakétával indítják az ESA Guyana Űrközpontjából.